Yves Saint Laurent

 

Yves Saint Laurent vår och sommar kollektion 2017 och 2018

Yves Saint Laurant (uttalas eve san lau-ron) var en fransk modeskapare som föddes i Oran i Algeriet 1936 och dog 2008. 1962 presenterade han sin första kollektion när han var 26 år och då hade han redan hunnit etablera sig som Diors tidigare chefsdesigner några år tidigare. Han etablerade sig tidigt som ett pojkgeni och startade sitt egna modehus Saint Laurent Rive Gauche. Hans syn på mode var att de stod i samspel med andra konstformer och Paris var experimentstaden för nya idéer. Hans ideal är starka och självständiga kvinnor och han har hyllat den moderna unga kvinnan med kläder, makeup och doft. Kännetecknande var att han alltid lyckades vara klädd för tillfället. Han var den första couturedesignern i Paris och skapade också pret-a-porter och safari jackor. 1971 gjorde han den första revival-kollektionen som inspirerades av 40-tals modet.

Numera kallas modehuset Saint Laurant Paris och modekollektionerna går under namnet Saint Laurant. Däremot har sminkprodukterna fått behålla namnet Yves Saint Laurant.

Klassiska kläder: jumpsuiten, skepparjackan, djurmönstrade kläder, smoking för kvinnor (Le Smoking och transparanta blusar och väskor som Saint Laurent Kate Chain Wallet Bag av Anthony Vaccarello.

Chefsdesigner: Hedi Slimane
Modeller som ofta burit hans kläder: Catherine Deneuve, Bianca Jagger och Loulou de la Falaise.

Debut: Yves Saint Laurent 1962

 

ysl