Wearables – är du redo för den digitala revolutionen?

0

”Wearables” är ett begrepp som man pratat mycket om det senaste året och det börjar bli mer än ett buzzword. Digitala strateger tror att kläder kommer dyka upp i High Street butiker, och förutspår att de nya teknikinspirerade kläderna kommer ta steget från Geek till Mainstream. Utvecklingen är massiv och vi kommer börja använda helt nya produkter som fått stor publicitet på mässor och branschtidningar.

Vad är egentligen wearables?

I större webbshoppar som Amazon kan man se att wearables kommer men då handlar det ofta om klockor och armband. Målgruppen kan vara allt från småbarn till gamla som kanske vill ha lösningar där man övervakar hälsan, hjärtat och fysisk aktivitet.

Du kan också köpa wearables teknologi som LilyPad Development Board.

Företag som tagit fram wearables

Företag som ligger långt framme är Google, Sensoria, Smart Textiles (textilhögskolan), och Ming Young. Du hittar också kläddesigners som Pauline van Dongen som redan 2013 tog fram en bärbar solklänning med solceller.Android Wear

Android Wear 2.0 från Google lanseras våren 2016
Plattformen som marknadsfördes på Goolge Keynote  I/O 2016 fungerar med Android och mer än 12 varumärken jobbar 2016 med warables teknologi.
Företag som Tagear, Michael Kors, Casio, Nixon
Utvecklare kan ladda ner en preview av Android Wear 2.0

Exempel på prototyper med warables
BBSuit 02 är en prototyp för kläder i luftförorenade stadsmiljöer. De använder luftrening och filtertekniker och trådarna i tyget har integrerad GPS och WiFi och en sensor noterar antalet förorenade partiklar i luften.

Alert Shirt från Wearabel Experiments är en tröja för sportfans där sportdata överförs till kläderna och simulerar vad som händer.

Olika typer av tekniker

Det finns olika tekniker som Apple Watch – iWatch, små datorer som Rasberry Pi, mobillösningar, sensorer eller wearables direkt i kläderna. Fitbit är en hälsolösning som har levererat 4.4 miljoner enheter.

  • Earables – exempelvis Bose Bluetoth Headset och Noble Savant
  • Thinkables – 4D Force plattform som vänder sig till spelmarknaden
  • Tatooables – handlar om organiska semiconductors och nanomaterial – finns forskning på Stanford, University of Tokyo och University of California at San Diego
  • Neuroenhancers

Framtidens klädbutik?

Rebecca Minkoffs butik kallas för framtidens butik och de blandar mode med teknik.

Share.

About Author

Jag har aldrig blivit anklagad för att vara en fashionista men under några månader jobbade jag vid Norrmalmstorg och började lägga ut bilder från modebutikerna kring Stureplan.

Leave A Reply