Coco Chanel

Sommar och vår kollektion 2015 från Chanel.

coco

Coco Chanel var 1900-talets mest inflytelserika kvinnliga designer som inspirerades av sportkläder och vardagsmaterial. Coco Chanel hävdade ett födelsedatum var 1893 och hemstaden Auvergne; men i själva verket föddes hon tio år tidigare i Saumur.

Gabrielle Chanel började med en liten butik i Paris 1909.  Först sålde hon dekorativa hattar till de franska damerna som åtföljdes med sina herrar, där hon träffade Arthur Chapel, som såg de fantastiska kvaliteter i Coco och hjälpte henne gain a position vid 31 Rue Cambon 1910.

1913 började Coco med kvinnosportkläder.  Senare sålde hon flanell jackor, långa jersey tröjor, båt-ringad toppar, formella linnekjolar och kjol jackor. Hela hennes samling blev mycket populär med 1915 och var uppskattad för sin enkelhet över hela Frankrike. Hon trodde att den verkliga elegans kommer ut från enkelhet.

Det ikoniska franska klädmärket håller mycket hög kvalitet och designen är unik i stil och känd för sin höga kvalitet och speciellt populär bland kvinnor och man är även kända för makeup och juvel kollektioner som Sous le Signe du Lion. Deras parfym är välkända tex Chanel No. 5 som Marilyn Monroe föredrog att ha på sig när hon sov.

Den ursprungliga Chanel butiken i Paris låg på Rue Cambon men eftersom butiker renoveras har man flyttat till 382, rue Saint Honoré. Man kommer även ta in kosmetika från New York kollektionen och från andra platser i världen. Tanken är att butiken ska bli en vallfärdsort för den som är intresserad av makeup. Hennes avslappnade mode bestod av korta kjolar med vardagligt utseende som stod i skarp kontrast till det populära korsett modet som var populärt under de föregående decennierna.

“A girl should be two things: classy and fabulous.”
– Coco Chanel

1954 var hennes och de första linjerna med av haute couture. Hennes instinktiva, fritidskläder nklusive Chanel kostym var ögongodis. Hon introducerade jackor och byxor för kvinnor.

Chefsdesigner är Karl Lagerfeldt sedan 1983 och varumärket säljer även juveler och klockor.

channel3

 

 

gucci

 

channel

Modeller som representerat Chanel och varit ansiktet för företaget

  • Keira Knightley (nuvarande)
  • Kate Moss
  • Nicole Kidman
  • Catherine Deneuve
  • Vanessa Paradis

Sökningar på Google

Regionalt intresse

På uppgång